1/2 kg kiszonej kapusty
1/2 kg świeżej kapusty
1/2 słoika duszonych podgrzybków
średnia cebula
2 łyżki oleju
przyprawy:
2 liście laurowe
1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżeczki nasion kopru
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
Kiszoną kapustę pokroić.
Świeżą kapustę poszatkować.
Do garnka z szerokim dnem wlać olej, włożyć kapustę, pokrojoną w piórka cebulę i grzyby.
Dodać przyprawy.
Dusić 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Kapusta będzie smaczniejsza, jeśli zostawimy ją do następnego dnia i znowu podusimy przez 5-10 minut.
Na dłuższe przechowywanie gorącą zamknąć w słoikach lub ostudzić i zamrozić w torebce do mrożonek.
Jeśli kapusta wyjdzie za delikatna, dodać łyżkę sosu sojowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz