1 duży ziemniak
2 średnie marchewki
1 średnia cebula
3-4 ząbki czosnku
Przygotować kilka porcji warzyw.
Warzywa obrać, umyć i pokroić w większą lub mniejszą kostkę.
Do mrożonki przeznaczonej na zupę z mlekiem kokosowym można od razu dodać zielony groszek.
Rozłożyć porcje do torebek bądź pojemników do mrożenia i zamrozić.
Dzięki mrożeniu można zrobić większy zapas warzyw bez obawy, że się zepsują; mamy też pod ręką gotową bazę do różnych zup.
Przygotowanie zupy:
do ok. 1 litra gotującej się wody z przyprawą warzywną (bulionu) dodać mrożonkę, łyżkę czerwonej soczewicy, ew. sól i gotować 20 minut; w odpowiednim momencie dodać wybrane pokrojone warzywo (kalafior, brokuł, kiszoną kapustę, młodą kapustę, brukselkę, szczaw, por, podsmażone kostki selera itp.) lub grzyby, przed podaniem posypać natką.
Przygotowanie zupy:
do ok. 1 litra gotującej się wody z przyprawą warzywną (bulionu) dodać mrożonkę, łyżkę czerwonej soczewicy, ew. sól i gotować 20 minut; w odpowiednim momencie dodać wybrane pokrojone warzywo (kalafior, brokuł, kiszoną kapustę, młodą kapustę, brukselkę, szczaw, por, podsmażone kostki selera itp.) lub grzyby, przed podaniem posypać natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz