Translate

sobota, 28 lipca 2018

zupa z kapusty pak choi

średnia kapusta pak choi
1,5 l wody z przyprawą warzywną (bulionu)
5-6 grzybów shiitake (ew. opakowanie grzybów shimeji)
1/2 kostki tofu smażonego w cząstkach
100 g makaronu np. sojowego lub ryżowego
świeża kolendra
sos sojowy
ew. sos sriracha

Kapustę podzielić na liście i umyć.
Pokroić na ok. centymetrowe paski.
Używając suszonych grzybów shiitake, należy je wcześniej przygotować: namoczyć w zimnej wodzie na noc, a następnie gotować przez 10 minut w nowej wodzie. Uwaga: dłuższe gotowanie sprawia, że robią się twarde. Grzyby przekroić na pół i na cienkie paski.
Odciąć dolną część grzybów shimeji, rozdzielić i umyć.
Makaron dodać do zupy w odpowiednim momencie w zależności od zalecanego czasu gotowania.
Wszystkie składniki wrzucić do gotującego się bulionu, dodać 1-2 łyżki sosu sojowego.
Gotować ok. 5 minut.
Inna wersja.

Zupę można doostrzyć, dodając trochę sosu sriracha.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz