1 limonka lub 1/2 cytryny
1/2 ząbka czosnku
ok. 1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
ew. trochę natki lub świeżej kolendry
Czosnek drobno pokroić i rozetrzeć z solą. Zieleninę posiekać. Wycisnąć sok z limonki/cytryny. Wszystko dobrze wymieszać.
Awokado przekroić na pół, usnąć pestkę, przy pomocy łyżki wyjąć miąższ i pokroić go w plastry.
Połączyć wszystkie składniki i wymieszać je delikatnie (ale dokładnie).
Podawać na kanapce, w sałatce lub po rozgnieceniu widelcem jako guacamole ☺
Duża ilość soku z limonki lub cytryny sprawi, że w szczelnym pojemniku awokado wytrzyma w lodówce 2-3 dni (jeśli nie było przejrzałe).
Na dłuższe przechowywanie przełożyć do pojemników na mrożonki i zamrozić. Po rozmrożeniu miąższ jest bardziej miękki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz