Translate

piątek, 20 października 2017

sos do spaghetti

2 łyżki oleju
puszka pomidorów całych
2 nieduże cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżka pokrojonych oliwek zielonych
1 łyżka pokrojonych oliwek czarnych
sól
pieprz
świeża bazylia
ew. 2 łyżki pokrojonych serc karczocha
płatki drożdżowe do posypania.


Do głębokiej patelni wlać olej. Na gorący olej wsypać pokrojone w kostkę: cebulę, czosnek i karczoch (jeśli korzystamy z surowego). Podsmażyć na złoto, często mieszając (10-15 minut).

Dodać oliwki, sól, pieprz i karczoch (jeśli jest z puszki) oraz pokrojone pomidory wraz z zalewą.

Dusić na małym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec gotowania dodać część pokrojonej bazylii.

Przed podaniem posypać resztą bazylii i płatkami drożdżowymi.
Zamiast karczocha sprawdza się też pokrojony głąb kapustnych.
Sos najlepiej przygotować wcześniej, żeby zdążył się przegryźć.
Dla urozmaicenia można dodać pokruszone w drobne cząstki podsmażone tofu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz