Translate

środa, 30 stycznia 2019

kapusta pekińska kiszona

1 duża główka kapusty pekińskiej
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli


Kapustę umyć i pokroić na ok. 2 cm kawałki, wkładać do dużej miski lub garnka, przesypując solą. Zostawić w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny.
Czosnek wycisnąć przez praskę, dodać do kapusty i dokładnie wymieszać.

Kapustę przełożyć do dużego słoja lub kamionkowego naczynia do kiszenia, przycisnąć obciążonym talerzykiem i zostawić w temperaturze pokojowej na 2-4 dni.

Przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce.
Do dwóch mniejszych słoików dodałam trochę ostrego sosu sriracha.

Dla urozmaicenia można dodać różne przyprawy do poszczególnych słoików (imbir, nasiona kopru, ziele angielskie, lubczyk itp.) bądź doostrzyć chili.

1 komentarz: