3 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
Kapustę umyć i pokroić na ok. 2 cm kawałki, wkładać do dużej miski lub garnka, przesypując solą. Zostawić w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny.
Czosnek wycisnąć przez praskę, dodać do kapusty i dokładnie wymieszać.
Kapustę przełożyć do dużego słoja lub kamionkowego naczynia do kiszenia, przycisnąć obciążonym talerzykiem i zostawić w temperaturze pokojowej na 2-4 dni.
Przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce.
Do dwóch mniejszych słoików dodałam trochę ostrego sosu sriracha.
Dla urozmaicenia można dodać różne przyprawy do poszczególnych słoików (imbir, nasiona kopru, ziele angielskie, lubczyk itp.) bądź doostrzyć chili.
Wyszla pyszna, choc nie tak dobra jak Twoja!
OdpowiedzUsuń