1 litr wody
1 duża łyżka soli
1/2 główki czosnku
3 łodygi kopru (z baldachami)
10 cm korzenia chrzanu
2 liście chrzanu (do wyłożenia dna naczynia i przykrycia ogórków)
(ew. 10 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, 3-4 liście czarnej porzeczki, 3-4 liście wiśni, 2-3 papryczki chili)
Ogórki i dodatki dobrze umyć. Wodę zagotować, dodać sól i chwilę pogotować, ostudzić (może być lekko ciepła).
Na dno naczynia włożyć liść chrzanu, a następnie ogórki przekładane przyprawami (czosnek i chrzan pokroić).
Całość przykryć liściem chrzanu, zalać wodą z solą. Aby całość była przykryta wodą, docisnąć (np. talerzykiem obciążonym słoikiem z wodą). Naczynie ustawić na większym talerzu - w czasie fermentacji zwiększa się objętość i nadmiar cieczy może wypłynąć poza naczynie.
Przy temperaturze otoczenia około 25 st. ogórki są gotowe po 2-3 dniach.
Gotowe przełożyć wraz z zalewą do słoików i przechowywać w lodówce.
W podobny sposób można kisić cukinie (pokrojone, jeśli są duże), patisony oraz pomidory.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz