1/2 kostki (ok. 100 g) tofu naturalnego
1/2 szklanki grochu łuskanego połówek
1,5 l wody z przyprawą warzywną (bulionu)
2 ziemniaki
1 spora cebula
4 ząbki czosnku
1/2 marchewki
majeranek
szczypta kminu rzymskiego
2 liście laurowe
pieprz
sól
3-4 łyżki sosu sojowego
Groch przemyć, zalać wodą i zostawić na min. 3 godziny (lub na noc). Wodę zlać, groch przepłukać i zalać bulionem, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, trochę soli, kmin rzymski i liść laurowy — gotować 40 minut.
W tym czasie na patelni podsmażyć pokruszone tofu, drobno pokrojoną cebulę i czosnek i dodać do zupy, doprawić pieprzem i sporą ilością majeranku. Gotować jeszcze 10 minut.
Pod koniec gotowania dodać startą na grubych oczkach marchew i sos sojowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz