Translate

niedziela, 10 września 2017

tofu - obsmażone w cząstkach

1 kostka (ok. 200 g) tofu naturalnego
1 łyżka przyprawy warzywnej
1-2 łyżki oleju
sól


Zamrożenie i rozmrożenie tofu nadaje mu ciekawą strukturę - staje się mniej kruche, można łatwo wycisnąć nadmiar wody, szybciej się podsmaża.

Tofu świeże lub rozmrożone pokroić w kostkę


lub w słupki i połamać na cząstki.




Posypać przyprawą warzywną i solą i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju (10-15 minut, mieszając od czasu do czasu).
Dla bogatszego smaku można skropić podsmażone kostki sosem sojowym z dodatkiem soku z cytryny i granulowanego czosnku lub sosem teriyaki.
Użycie nierafinowanego oleju kokosowego doda kostkom lekkiego kokosowego aromatu.
Świetny dodatek do sałatek, zup lub jako element drugiego dania. Nadmiar można zamrozić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz