Translate

środa, 8 lipca 2015

pasta z tofu i cieciorki

(można przyrządzić z różnych proporcji)

Składniki na około 9-10 pojemniczków po 100 g:
1 kostka (ok. 200 g) tofu naturalnego/wędzonego
2 szklanki cieciorki
30 dkg pieczarek
2 marchewki
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyzki sosu sojowego
1 łyżka domowej przyprawy warzywnej albo kupnej - wtedy bez dodatku soli
sól
pieprz
tarta bułka
ew. koncentrat pomidorowy


Cieciorkę zalać 6 szklankami wody i zostawić na ok. 12 h,
po tym czasie zlać wodę, nalać 4 szklanki nowej i gotować przez 50-60 minut. Wodę po gotowaniu zlać do naczynia.

Pieczarki i czosnek pokroić i udusić.
Marchewkę pokroić i ugotować na parze (10-15 minut)
Tofu, cieciorkę, duszone pieczarki, marchewkę, przyprawy, sos sojowy i oliwę (ew. koncentrat pomidorowy do smaku) dobrze zmiksować na wysokich obrotach. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodać zlaną z gotowania wodę.
Po zmiksowaniu w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji dodać tartą bułkę (po trochu) i dobrze wymieszać.
Pastę wykorzystać w ciągu 2-3 dni lub rozłożyć do pojemników i zamrozić.

Pasta może być używana do kanapek albo jako nadzienie do pierogów, pasztecików czy naleśników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz