3-4 papryki (wybrać takie, które dają się stabilnie postawić)
czosnek (ząbek na 1-2 papryki)
2 łyżki oliwy
przyprawy:
sól
pieprz
lubczyk
ziele angielskie
ew.
kozieradka
chili
kardamon itp.
Paprykę umyć, odciąć górną część, by usunąć nasiona, zamknąć z powrotem. Ustawić w żaroodpornym naczyniu, pod spód podłożyć papier do pieczenia, ponieważ może się przypiec kapiący sok.
Piec w 200-220 stopniach przez 30-50 minut - w zależności od wielkości papryki, aż skórka zacznie wyraźnie ciemnieć. Gorące włożyć do garnka i zamknąć do wystygnięcia (jakieś 20 - 30 min), dzięki temu skórka będzie łatwiej schodziła.
Do garnka zlać sok, który zgromadził się wewnątrz papryki.
Ostudzoną paprykę obrać ze skórki, pokroić w paski, włożyć do garnka, dodać pokrojony w plasterki czosnek, oliwę i przyprawy, podgrzać.
Gorące przekładać do słoików, ew. dodając do każdego dodatkowe zioła - różnie do poszczególnych słoików, żeby uzyskać nieco inne smaki.
Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz