Translate

poniedziałek, 9 sierpnia 2021

warzywa kiszone w słoikach

mieszanka pokrojonych warzyw (ok. 4/5 objętości słoików)
np.:
- cebula
- marchew
- kolorowa papryka
- rzodkiew biała
- rzodkiewka
- cukinia
- biała część liści kapusty pak choi/pekińskiej
- ogórek
- seler naciowy
przegotowana woda z solą (1 łyżka soli do przetworów na 1 litr wody)
do każdego słoika:
2-3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka nasion kopru
ew. trochę soku z kiszonej kapusty lub ogórków


Warzywa dobrze umyć. Wodę zagotować, dodać sól, ostudzić.
Pokrojone warzywa i przyprawy ułożyć w słoikach i zalać wodą z solą, ew. do każdego dodać po łyżce soku z wcześniejszego kiszenia. Przykryć kuchennym ręcznikiem. Dwa razy dziennie lekko zamieszać i sprawdzić, czy warzywa są zanurzone.
Po 3-5 dniach, kiedy ustanie fermentacja, warzywa są gotowe. Zamknięte słoiki przechowywać w lodówce.

2 komentarze:

  1. Wyszla bardzo smaczna mieszanka! Nastawiam nastepna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Smacznego następnego słoika!

      Usuń