mieszanka pokrojonych warzyw (ok. 4/5 objętości słoików)
  np.:
  - cebula
  - marchew
  - kolorowa papryka
  - rzodkiew biała
  - rzodkiewka
  - cukinia
  - biała część liści kapusty pak choi/pekińskiej
  - ogórek
  - seler naciowy
przegotowana woda z solą (1 łyżka soli do przetworów na 1 litr wody)
    do każdego słoika:
2-3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka nasion kopru
ew. trochę soku z kiszonej kapusty lub ogórków
 Warzywa dobrze umyć. Wodę zagotować, dodać sól, ostudzić.
Pokrojone warzywa i przyprawy ułożyć w słoikach i zalać wodą z solą, ew. do każdego dodać po łyżce soku z wcześniejszego kiszenia. Przykryć kuchennym ręcznikiem. Dwa razy dziennie lekko zamieszać  i sprawdzić, czy warzywa są zanurzone.
Po 3-5 dniach, kiedy ustanie fermentacja, warzywa są gotowe. Zamknięte słoiki przechowywać w lodówce.



 
Wyszla bardzo smaczna mieszanka! Nastawiam nastepna!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Smacznego następnego słoika!
Usuń