1 kg śliwek bez pestek
1 dojrzały banan
1 łyżka masła orzechowego
Śliwki pokroić na ćwiartki lub drobniej i włożyć do garnka.
Gotować na małym ogniu przez godzinę, najpierw pod przykrywką, po ok. 10 minutach, kiedy puszczą soki, zdjąć pokrywkę i mieszać od czasu do czasu, by śliwki nie przywarły do dna.
Wystudzić, dodać banan i masło orzechowe i zmiksować.
Masę włożyć do zamrażalnika. Co ok. godzinę miksować przez chwilę.
Po 5-6 godzinach masa nabiera odpowiedniej konsystencji.
Po dłuższym mrożeniu sorbet robi się bardzo twardy i przed podaniem najlepiej wyjąć porcję i zostawić na ok. 10 minut, dlatego na dłuższe przechowywanie po ostatnim miksowaniu wygodniej jest zamrozić masę w mniejszych porcjach, np. w silikonowej formie do ciastek ☺ i przełożyć do torebki lub pojemnika na mrożonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz