Translate

niedziela, 21 kwietnia 2019

buraki kiszone

na litrowy słoik:
2 średnie buraki
1/2 l przegotowanej wody
1 płaska łyżka soli do przetworów
2-3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
ew. trochę soku z kiszonej kapusty lub ogórków


Buraki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry; czosnek obrać i pokroić; wodę zagotować, rozpuścić w niej sól i ostudzić (może być lekko ciepła).
Pokrojone buraki układać w szklanym słoju lub kamionkowym naczyniu, przekładając czosnkiem i przyprawami (liści laurowych lepiej nie umieszczać na samej górze, żeby nie wypływały na wierzch).
Zalać wodą z solą min. 1 cm nad poziom buraków (im więcej, tym większa szansa, że nie wypłyną) i ewentualnie dodać łyżkę soku z kiszonej kapusty lub zakwasu z buraków.
Przycisnąć mniejszym słoikiem z wodą, postawić na talerzu i pozostawić w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu lub przysłonić kuchennym ręcznikiem.
1-2 razy dziennie lekko zamieszać górną warstwę wody i pilnować, żeby buraki nie wypłynęły na powierzchnię, co powinno zapobiec pojawieniu się pleśni.

Po 1-2 dniach zacznie się tworzyć biała pianka, co jest zjawiskiem pożądanym. Jeśli natomiast pojawi się pleśń, całość niestety należy wyrzucić.
Po 5-7 dniach buraki przełożyć do słoików i zalać zakwasem, przechowywać w lodówce.
Zakwas można wykorzystać do picia lub zrobienia barszczu, buraki jako dodatek do sałatek i zup.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz