spora cebula
2 łyżki oleju lnianego (wysoka zawartość kwasów omega nadaje potrawie odpowiedni smak)
6o ml octu winnego
40 ml sosu sojowego
przyprawy (po ok. pół łyżeczki):
pieprz
gorczyca
ziele angielskie
lubczyk
2-3 liście laurowe
łyżka soli
ew. 3 łyżki glonów morskich
Bakłażany posmarować oliwą i piec przez 25 minut w temp. 180 st.
Po ostudzeniu obrać ze skórki i pokroić w paski o grubości ok. 0,5 cm, a następnie na kawałki po ok. 5 cm.
Tak przygotowane bakłażany wymieszać z pokrojoną w piórka cebulą i resztą składników.
Przełożyć do słoików. (Na dłuższe przechowywanie najpierw podgrzać.)
Przechowywać w lodówce.
Najsmaczniejsze są 2-4 dni po zrobieniu.
Dla jeszcze lepszego efektu można dodać 2-3 łyżki glonów morskich (np. wakame gotowanych ok. 5 minut w 100 ml wody wraz z wywarem).
Przed podaniem można wzmocnić smak, dodając trochę oleju lnianego i octu oraz świeżo pokrojoną cebulę.
Słoik otwarty po 3 tygodniach — i nadal dobre ☺ .
Przed podaniem można wzmocnić smak, dodając trochę oleju lnianego i octu oraz świeżo pokrojoną cebulę.
Słoik otwarty po 3 tygodniach — i nadal dobre ☺ .
Zaskakujace, niesamowicie smaczne i wszechstronne danie! Jako przekaska, jako dodatek, jako kanapka! Super!!!
OdpowiedzUsuń