Translate

niedziela, 15 kwietnia 2018

zupa pomidorowa

puszka pomidorów
50 g koncentratu pomidorowego 30%
1/2 szklanki suszonych warzyw
3 ząbki czosnku
1 l wody z przyprawą warzywną (bulionu)
sól
pieprz
świeża bazylia
1/3 szklanki ryżu
2/3 szklanki wody

Oddzielnie przygotować ryż: do gotującej się wody (2/3 szklanki) dodać ryż i szczyptę soli, zamieszać, gotować na małym ogniu 20 minut pod przykryciem.
Do bulionu dodać suszone warzywa. Gotować 10 minut.
Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, zmiksowane lub pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą, pokrojony w plasterki czosnek, sól, pieprz.
Gotować kolejne 10 minut.
Do talerza włożyć 1-2 łyżki ugotowanego ryżu, zalać zupą i posypać pokrojoną bazylią.


Zamiast ryżu sprawdzą się też różne rodzaje makaronów, np. tortellini z grzybami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz