Translate

środa, 10 sierpnia 2022

herbatniki z mąki kukurydzianej i pszennej

1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
3 łyżki oliwy
szczypta soli
1/2 łyzeczki sody
1/2 łyzeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżka ksylitolu lub cukru

Ciasto: suche składniki wymieszać.
Mieszając ciasto widelcem, dodawać powoli olej i wodę.
Ugnieść ciasto ręcznie na jednolitą masę, przykryć ściereczką i odstawić na 1/2 godziny.
Ciasto podzielić na kilka części.
Każdą część cienko rozwałkować, pokroić np. przy pomocy noża do pizzy i ukształtować wg. uznania, np. jak faworki.
Ułożyć na papierze lub macie do pieczenia i piec w temp. 180 stopni przez około 12 minut - aż zaczną się rumienić.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Pyszne, genialne w swej prostocie! Uwaga: Trudno przestac je jesc!

    OdpowiedzUsuń