tofu (200-250 g.)
płaty nori
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżki oleju lnianego
olej do smażenia
sok z cytryny do skropienia
— marynata:
1 szkl. bulionu warzywnego
3 łyżki octu
2 łyczeczki pasty miso
1 łyżeczka granulowanego lub wyciśniętego czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka glonów/pokruszonego nori
1 łyżeczka soli
ew. 1 łyżka proszku z buraka
Tofu (najlepiej wcześniej zamrożone i rozmrożone) pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm, delikatnie naciąć skośne linie z obu stron.
Wymieszać składniki marynaty i moczyć w niej tofu przez 20-30 minut.
Z płatów nori wyciąć paski szerokości ok. połowy szerokości plastrów tofu i długości umożliwiającej ich owinięcie z ok. 1 cm zapasem. Namoczonymi w marynacie paskami nori owinąć tofu, z obu stron posmarować olejem lnianym i opruszyć mąką kukurydzianą.
Smażyć na oleju ok. 5 minut z jednej strony i 2 minuty z drugiej. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz