1 kg śliwek bez pestek
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1-2 łyżeczki przyprawy warzywnej
sól
pieprz
Cebulę i czosnek pokroić drobno. Do garnka wlać olej, podgrzać, dodać cebulę i czosnek, dusić ok. 10 minut. Śliwki pokroić na ćwiartki lub drobniej, dodać do garnka.
Gotować na małym ogniu przez godzinę, najpierw pod przykrywką, po ok. 10 minutach, kiedy puszczą soki, zdjąć pokrywkę i mieszać od czasu do czasu, by śliwki nie przywarły do dna.
Wystudzić i krótko zmiksować.
Dodać przyprawy. Zredukować nadmiar wody na małym ogniu, mieszając intensywnie, żeby pasta się nie przypaliła.
Przełożyć do słoików. Przechowywać w lodówce. Używać jak ketchup.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz