5-6 łyżek soli gruboziarnistej
przyprawy: kolendra, pieprz, kmin rzymski, ziele angielskie.
6-8 cytryn (bądź inną ilość, w zależności od naczynia do kiszenia i wielkości cytryn) bardzo dokładnie umyć.
3 sztuki naciąć wzdłuż na krzyż, w powstałe tulipanki nasypać gruboziarnistej soli morskiej, ok. łyżkę na cytrynę, ułożyć w naczyniu i zalać sokiem wyciśniętym z pozostałych cytryn z dodatkiem 2 łyżek soli, ew. dolać przegotowanej wody, żeby cytryny były całkowicie zakryte. Dołożyć przyprawy: liść laurowy, kolendrę, kmin rzymski, pieprz, ziele angielskie.
Pozostawić na tydzień w temperaturze pokojowej.
Gotowe cytryny można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.
Kiszone cytryny to typowy składnik kuchni marokańskiej, można dodawać je do duszonych warzyw, natomiast sok doskonale pasuje do sałatek i innych potraw "na słono" zamiast soku ze świeżej cytryny, smakuje bardzo egzotycznie. Za odkrycie kiszonych cytryn dziękuję kolegom z pracy ;)
Pyszne! Używam do wszystkiego!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje też MegaSharkom!
Usuń:). Ide wyszukac kolejne niezwykle przepisy!
OdpowiedzUsuń