Translate

wtorek, 21 października 2014

cytryny kiszone

6-8 cytryn
5-6 łyżek soli gruboziarnistej

przyprawy: kolendra, pieprz, kmin rzymski, ziele angielskie.

6-8 cytryn (bądź inną ilość, w zależności od naczynia do kiszenia i wielkości cytryn) bardzo dokładnie umyć.

3 sztuki naciąć wzdłuż na krzyż, w powstałe tulipanki nasypać gruboziarnistej soli morskiej, ok. łyżkę na cytrynę, ułożyć w naczyniu i zalać sokiem wyciśniętym z pozostałych cytryn z dodatkiem 2 łyżek soli, ew. dolać przegotowanej wody, żeby cytryny były całkowicie zakryte. Dołożyć przyprawy: liść laurowy, kolendrę, kmin rzymski, pieprz, ziele angielskie.

Pozostawić na tydzień w temperaturze pokojowej.
Gotowe cytryny można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.

Kiszone cytryny to typowy składnik kuchni marokańskiej, można dodawać je do duszonych warzyw, natomiast sok doskonale pasuje do sałatek i innych potraw "na słono" zamiast soku ze świeżej cytryny, smakuje bardzo egzotycznie. Za odkrycie kiszonych cytryn dziękuję kolegom z pracy ;)

3 komentarze: