1/2 l wody z przyprawą warzywną (bulionu)
czarne oliwki
Dynię przekroić na pół.
Wyjąć pestki, które po umyciu i podsuszeniu na patelni są świetne do skubania w długie zimowe wieczory.
Dynię ułożyć cięciem do dołu na papierze do pieczenia i piec w piekarniku przez ok. 45 min w 200 st.
Po przestudzeniu wyjąć miąższ, dodać go do bulionu i całość zmiksować.
Zagotować na małym ogniu, ciągle mieszając - zupa jest bardzo gęsta i "pluje".
Można podać z czarnymi oliwkami.
Zupa dobrze przechowuje się zamrożona (np. w silikonowej formie do babeczek, a po zamrożeniu przełożona do pojemnika lub torebki do mrożonek).
Dynia Hokkaido ma intensywny smak, trochę orzechowy, trochę marchewkowy, jest bardzo smaczna już po upieczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz