Translate

wtorek, 7 października 2014

zupa z dyni Hokkaido

średnia dynia Hokkaido 
1/2 l wody z przyprawą warzywną (bulionu)
czarne oliwki


Dynię przekroić na pół.

Wyjąć pestki, które po umyciu i podsuszeniu na patelni są świetne do skubania w długie zimowe wieczory.

Dynię ułożyć cięciem do dołu na papierze do pieczenia i piec w piekarniku przez ok. 45 min w 200 st.
Po przestudzeniu wyjąć miąższ, dodać go do bulionu i całość zmiksować.
Zagotować na małym ogniu, ciągle mieszając - zupa jest bardzo gęsta i "pluje".

Można podać z czarnymi oliwkami.

Zupa dobrze przechowuje się zamrożona (np. w silikonowej formie do babeczek, a po zamrożeniu przełożona do pojemnika lub torebki do mrożonek).
Dynia Hokkaido ma intensywny smak, trochę orzechowy, trochę marchewkowy, jest bardzo smaczna już po upieczeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz