woda do gotowania
1 łyżka oleju
zalewa:
4-5 łyżek oleju (np. lnianego)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka octu z czerwonego wina
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 płaska łyżeczka aromatu dymu wędzarniczego (w postaci proszku)
1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
ew. 1 łyżka płatków drożdżowych
Marchewkę obrać, umyć i ugotować w małej ilości wody (ok. 10 minut).
Po przestygnięciu pokroić na plastry grubości 3-5 mm i podsmażyć na oleju przez 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Przygotować zalewę, łącząc wszystkie składniki. Dodać gorącą marchew i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do słoików i kiedy wystygnie, wstawić do lodówki. Najlepsza jest po 3-7 dniach, ale może stać dużo dłużej.
Podawać na kanapce lub jako dodatek do drugiego dania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz