Translate

niedziela, 15 kwietnia 2018

zupa z brokuła lub kalafiora

1/2 brokuła/kalafiora
1,5 l wody z przyprawą warzywną (bulionu)
2 ziemniaki
puszka krojonych pomidorów
1 łyżka kaszy jaglanej
1 cebula
1/4 szklanki drobnych makaronów
2-3 liście laurowe
szczypta kminu rzymskiego
pieprz
sól

Pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, kaszę jaglaną i przyprawy dodać do gotującego się bulionu i gotować 15 minut.
Po tym czasie dodać drobno pokrojoną cebulę, pomidory, makaron i podzielony na części brokuł/kalafior (dla ciekawszego efektu można go po podzieleniu lekko posolić i podsmażyć).
Gotować 8 minut.
Nadmiarową połowę brokuła/kalafiora można zamrozić: umyć, podzielić na cząstki, lekko posolić i podsmażyć, zostawić do ostygnięcia. Zamrozić w torebce do mrożonek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz