Translate

wtorek, 20 grudnia 2022

pierogi w kształcie chinkali

na około 30 pierogów
ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
ok. 1/3 szklanki letniej wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy


przykładowy farsz:
1/2 kg pieczarek
1 duża cebula
natka
1 łyżka oleju
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka tartej bułki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
sól
pieprz
opcjonalnie:
2 łyżki płatków drożdżowych
1/2 (ok. 100 g) kostki drobno pokruszonego i podsmażonego tofu naturalnego
1 łyżeczka przecieru pomidorowego

Wszystkie składniki do ciasta wymieszać i wyrobić ręcznie, aż ciasto stanie się jednolite.
Przykryć ściereczką i odstawić na bok.
Przygotować farsz: pieczarki zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić bardzo drobno. Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć pieczarki z cebulą do odparowania wody. Ostudzić. Natkę drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Jeśli farsz jest zbyt mokry, dodać więcej tartej bułki.
Ciasto podzielić na 3-4 części i każdą rozwałkować, wyciąć krążki np. przy pomocy szklanki.
Każdy krążek ponownie lekko rozwałkować.
Na środku umieścić około łyżeczki farszu.
Lekko naciągając ciasto, zlepiać brzeg na zakładkę, uważając, żeby nie zabrudzić zlepianego ciasta farszem.
Po sklejeniu całego pierożka, upewnić się, że ogonek jest szczelnie zlepiony.
Gotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.

Podawać jak pierogi lub ugotowane w bulionie warzywnym z dodatkiem natki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz