Translate

niedziela, 1 kwietnia 2018

zupa z kapusty pekińskiej

5-6 liści kapusty pekińskiej
1,5 l wody z przyprawą warzywną (bulionu)
2 ziemniaki
1/3 szklanki czerwonej soczewicy
1/4 szklanki prażonej cebuli
czubata łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki sosu sojowego
ok. 1/4 szklanki gotowej cieciorki
ew. łyżeczka suszonych glonów wakame


Używając suchej cieciorki, należy kilka godzin wcześniej (6-8) zalać łyżkę ziaren zimną wodą i zostawić, żeby napęczniały.

Ziemniaki pokroić w średniej grubości plastry, włożyć do bulionu razem z soczewicą i cieciorką (jeśli nie używamy gotowej) i gotować 15 minut
Kapustę pokroić wzdłuż na 3-4 części i na ok. 1/2 cm paski. Dodać do zupy razem z pozostałymi składnikami.
Gotować jeszcze 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz