Translate

niedziela, 7 stycznia 2018

nachos

ciasto:
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
chili
suszony czosnek

przykładowe dodatki:

1 kostka (ok.100 g) tofu naturalnego
1 cebula
4-6 ząbków czosnku
2 pomidory surowe lub z puszki
2 łyżki pokrojonych oliwek
2 łyżki zielonego goszku
2 liście kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej
natka
sól
pieprz
płatki drożdżowe i/lub tarty żółty ser


Ciasto: suche składniki wymieszać.
Mieszając ciasto widelcem, dodawać powoli olej i wodę.
Następnie ugnieść ciasto ręcznie na jednolitą masę, przykryć ściereczką i odstawić na 1/2 godziny.
Ciasto podzielić na kilka części, każdą cienko rozwałkować i pokroić na spore trójkąty np. przy pomocy noża do pizzy.
Ułożyć na papierze do pieczenia i piec w temp. 180 stopni przez około 12 minut - aż zaczną się rumienić.








Na gotowe chipsy położyć warzywa i inne dodatki, przykładowo:

tofu pokruszone, podsmażone na oleju kokosowym przez 10 minut,
cebulę i czosnek podsmażone na złoto,
drobno pokrojone pomidory (odsączone, jeśli z puszki), drobno pokrojoną sałatę lodową i natkę, groszek zielony.
Posypać solą, pieprzem, płatkami drożdżowymi i/lub tartym żółtym serem. Podgrzać w piekarniku przez 5 minut.

Najlepiej przygotować w pojemności, w której będzie można je postawić na stole, lub gotowe delikatnie ściągnąć z papierem do pieczenia na docelową tacę.

3 komentarze:

  1. Fajny przepis!!! Robi sie szybko i wychodzi zaskakujaco smacznie, nawet bez nieosiagalnych tu platkow drozdzowych.
    Dobre na imprezy oraz jako dodatek do obiadu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, ze by mi bardzo smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to bardzo prawdopodobne :), polecam, naprawdę wychodzi dobre!

      Usuń